O Άνθρωπος Της Βροχής

Ο Άνθρωπος της Βροχής (αγγλικά: Rain Man) είναι αμερικανική δραματική ταινία, παραγωγής 1988. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Μπάρι Λέβινσον και το σενάριο έγραψαν οι Μπάρι Μόροου και Ρόναλντ Μπας. Πρωταγωνιστούν οι Ντάστιν Χόφμαν, Τομ Κρουζ και Βαλέρια Γκολίνο. Η ταινία διηγείται την ιστορία ενός εγωιστή γιάπη, του Τσάρλι Μπάμπιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ότι ο αποξενωμένος του πατέρας πέθανε και άφησε όλη του την περιουσία στον άλλο του γιο, τον Ρέιμοντ, έναν αυτιστικό Σαβάντ, του οποίου την ύπαρξη ο Τσάρλι αγνοούσε.

Η ταινία κυκλοφόρησε στου κινηματογράφους στις 16 Δεκεμβρίου 1988. Έλαβε εξαιρετικές κριτικές[2] την εποχή που κυκλοφόρησε κυρίως για την ερμηνεία του Χόφμαν και το σενάριο.[3][4] Έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 354,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως[5] και βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Χόφμαν και Πρωτότυπου Σεναρίου.[6]

Ο Τσάρλι Μπάμπιτ, ένας 25χρονος αντιπρόσωπος αυτοκινήτων στο Λος Άντζελες, βρίσκεται στη μέση της διαδικασίας να εισάγει τέσσερις Λαμποργκίνι. Η συμφωνία απειλείται από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των Η.Π.Α. (EPA) και αν ο Τσάρλι δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Υπηρεσίας θα χάσει πολλά χρήματα. Ο Τσάρλι φεύγει ταξίδι για το σαββατοκύριακο στο Παλμ Σπρινγκς με την κοπέλα του, τη Σουζάνα.

Το ταξίδι του Τσάρλι ματαιώνεται όταν μαθαίνει ότι ο αποξενωμένος πατέρας του, Σάνφορντ Μπάμπιτ, πέθανε. Ο Τσάρλι ταξιδεύει μέχρι το Σινσινάτι του Οχάιο να τακτοποιήσει τα κληρονομικά, όπου μαθαίνει ότι ένας άγνωστος κληρονόμος έλαβε 3.000.000 δολάρια ενώ ο ίδιος κληρονόμησε μια παλιά Μπιούικ. Τελικά μαθαίνει ότι τα λεφτά πηγαίνουν σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, στο οποίο είναι τρόφιμος ο αυτιστικός αδερφός του, Ρέιμοντ. Ο Τσάρλι αγνοούσε την ύπαρξη του Ρέιμοντ.

Παρά τον αυτισμό του, ο Ρέιμοντ, έχει εξαιρετική μνήμη και είναι εκπληκτικός στα μαθηματικά. Κάποιοι γιατροί τον διέγνωσαν με σύνδρομο του Σαβάντ. Φοβάται την αλλαγή και είναι λάτρης της ρουτίνας. Δείχνει ελάχιστα συναισθήματα και αποφεύγει την οπτική επαφή, εκτός κι αν έχει στρες. Σοκαρισμένος, μαθαίνοντας ότι έχει αδερφό και αποφασισμένος να πάρει το δικό του μερίδιο της κληρονομιάς, ο Τσάρλι σκοπεύει να πάρει τον Ρέιμοντ στο Λος Άντζελες να συναντήσει τους δικηγόρους του. Ο Τσάρλι θέλει να πάρει την κηδεμονία του Ρέιμοντ ώστε να αναγκάσει το γιατρό του Ρέιμοντ, Τζέραλντ Ρ. Μπρούνερ να μην κινηθεί δικαστικά και να πάρει τη μισή περιουσία του πατέρα του. Η Σουζάνα, αηδιασμένη από τις πράξεις του Τσάρλι και την προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει τον αδερφό του σαν πιόνι για να κερδίσει χρήματα, τον εγκαταλείπει.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Τσάρλι μαθαίνει για τον αυτισμό του Ρέιμοντ, κάτι που θεωρεί ότι γιατρεύεται. Επίσης μαθαίνει το πως ο Ρέιμοντ χωρίστηκε με την οικογένειά του, εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε ο Τσάρλι ως μωρό όταν έμεινε μόνος με τον Ρέιμοντ. Ο Ρέιμοντ τραγουδάει το “I Saw Her Standing There” των Μπιτλς, κάτι που έκανε όταν ο Τσάρλι ήταν μικρός, κάνοντας τον Τσάρλι να συνειδητοποιήσει την προστατευτική φιγούρα της παιδικής του ηλικίας, την οποία λανθασμένα θυμόταν ως τον φανταστικό του φίλο “ο Άνθρωπος της Βροχής”. Ο Τσάρλι αποδεικνύεται να είναι κάποιες φορές ρηχός και εκμεταλλευτής όπως π.χ. όταν μαθαίνει ότι ο Ρέιμοντ έχει εξαιρετική μνήμη και τον πηγαίνει στο Λας Βέγκας για να κερδίσουν χρήματα στο μπλακτζάκ. Ωστόσο, στο τέλος του ταξιδιού, ο Τσάρλι βρίσκει τον εαυτό του να θέλει να προστατέψει τον Ρέιμοντ και αρχίζει να τον αγαπά πραγματικά.

Ο Τσάρλι τελικά συναντά το δικηγόρο του για να προσπαθήσει να πάρει το μερίδιό του από τη κληρονομιά αλλά αποφασίζει ότι δεν τον ενδιαφέρουν πλέον τα λεφτά και θέλει πραγματικά να πάρει την κηδεμονία του αδερφού του. Ωστόσο, σε μια συνάντησε με ένα διορισμένο από το δικαστήριο ψυχίατρο και τον Δόκτωρ Μπρούνερ, ο Ρέιμοντ αδυνατεί να διαλέξει τι θέλει. Ο ψυχίατρος πιέζει τον Ρέιμοντ, κάτι που τον αναστατώνει προκαλώντας τον Τσάρλι να του πει να σταματήσει. Ο Ρέιμοντ πηγαίνει πίσω στο Σινσινάτι. Ο Τσάρλι του υπόσχεται καθώς ο Ρέιμοντ επιβιβάζεται στο τρένο, ότι θα τον επισκεφτεί σε δύο εβδομάδες.

Πηγή: Wikipedia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin