Ψυχοθεραπεία Ζεύγους

Μέσα από τη θεραπεία ζεύγους οι σύντροφοι έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την επικοινωνία τους, να κατανοήσουν τις ανάγκες ο ένας του άλλου.

Τι είναι η θεραπεία ζεύγους;

Όταν ξεκινά ένα ζευγάρι την κοινή του ζωή και αποφασίζει να παντρευτεί δεν μπορεί να φανταστεί ότι η σχέση μπορεί να περάσει δυσκολίες και εμπόδια. Όλα φαντάζουν ιδανικά την πρώτη περίοδο και οι προσδοκίες είναι τόσο υψηλές που η απομυθοποίηση είναι ξαφνική. Συγκεκριμένα, αναδύονται δυσκολίες, όπως για παράδειγμα στην επικοινωνία του ζεύγους, τη σεξουαλική ζωή κλπ. Επίσης, μπορεί να προκύψουν προβλήματα στο ζευγάρι λόγω σημαντικών αλλαγών που μπορεί να προκύψουν όπως είναι ο ερχομός ενός παιδιού, η ανατροφή ή ο αποχωρισμός του μετά την ενηλικίωση. Τα ζευγάρια που έχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες και έχουν ματαιωθεί είτε μπορεί να δώσουν μια ευκαιρία είτε μπορεί να αποφασίσουν να πάρουν διαζύγιο και να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους. Σε κάθε περίπτωση το ζευγάρι θα αποφασίσει τι είναι αυτό που θέλει από τη θεραπεία ζεύγους και θα οδηγηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως λέμε συχνά στη θεραπεία, η σχέση του ζεύγους είναι ένα «παιχνίδι για δύο». Χρειάζεται να είναι δύο μέλη για να υπάρξει αυτό το σύστημα, ακόμα και αν ο ένας εκ των δύο μελών έχει πιο ενεργό ρόλο. Μέσα από τη θεραπεία ζεύγους οι σύντροφοι έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την επικοινωνία τους, να κατανοήσουν τις ανάγκες ο ένας του άλλου, να αλλάξουν κάποιες δυσλειτουργικές συμπεριφορές, να έρθουν πιο κοντά και να επαναδιαπραγματευτούν κάποια «αδύνατα σημεία» της σχέσης τους, προκειμένου να υπάρξει εμπιστοσύνη, αμοιβαιότητα και ισότιμη σχέση.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουν τα ζευγάρια ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν “σκαμπανευάσματα” στη σχέση τους. Δεν υπάρχει η “τέλεια σχέση”. Μια υγιής σχέση είναι σημαντικό να είναι ισότιμη, δηλαδή να υπάρχει ισορροπία μεταξύ «δούναι και λαβείν» για να είναι ικανοποιημένα και τα δύο μέλη.

Η διάρκεια θεραπείας ζεύγους είναι μία ώρα και η συχνότητα της γίνεται συνήθως μια φορά την εβδομάδα, αλλά καθορίζεται και από το ζεύγος και τις ανάγκες του αν θέλει να γίνεται σε μεγαλύτερη ή μικρότερη συχνότητα.