Έχω βρεθεί σε πολλές συζητήσεις φίλων μου, γυναικών και ανδρών αντίστοιχα και έχω καταλάβει, πέρα από τις γνώσεις μου αναφορικά με τη διαφορετικότητα των δύο φύλων, ότι οι άντρες και οι γυναίκες έχουν μια κόντρα για το αν είναι ισότιμοι ή πιο έξυπνοι οι μεν από τους δε. Αυτή η χρόνια κόντρα όμως δεν οδηγεί πουθενά γιατί το θέμα δεν είναι ότι κάποιος από τους δύο είναι ανώτερος ή κατώτερος, αλλά ότι απλά είμαστε διαφορετικοί και δεν τίθεται θέμα ισοτιμίας. Αυτή η διαφορετικότητα προέρχεται από τον διαφορετικό τρόπο που έχουμε μεγαλώσει από την κοινωνία μας και ιστορικά. Για παράδειγμα, στις περισσότερες κοινωνίες και από τα προϊστορικά χρόνια ο άντρας ήταν αυτός που ήταν ο δυνατός και εκείνος που θα έφερνε την τροφή στη σπηλιά και η γυναίκα θα ήταν εκείνη που θα φρόντιζε τον άντρα και τα παιδιά. Αυτή η αντίληψη δεν φαίνεται να έχει αλλάξει και πολύ από τότε, αν αναλογιστούμε τον τρόπο που σκέφτονται τα δύο φύλα, με τις γυναίκες να φαντάζει ο άντρας πετυχημένος, δυνατός και η γυναίκα να νιώθει την ανάγκη να στηριχθεί στον άντρα για να νιώσει ασφάλεια. Αντίστοιχα, ο άντρας είναι αυτός που θα προσπαθήσει, ως επί το πλείστον, να διεκδικήσει μια γυναίκα και να την «προστατέψει» αλλά και να δεχτεί και τη φροντίδα και ζεστασιά της ως θηλυκό.
Που οφείλονται αυτές οι διαφορές των δύο φύλων;Αυτές οι διαφορές των δύο φύλων πέρα από τον τρόπο που έχουμε μεγαλώσει και από τις ατομικές διαφορές οφείλονται και στην διαφορετική ανατομία του εγκεφάλου. Κι όμως οι επιστήμονες έχουν βρει ότι τα δύο φύλα έχουν ανεπτυγμένο περισσότερο το ένα από τα δύο ημισφαίρια, με αποτέλεσμα να επεξεργάζονται διαφορετικά κάποιες πληροφορίες. Το κάθε ημισφαίριο είναι υπεύθυνο για διαφορετικές λειτουργίες και κάθε άτομο χρησιμοποιεί και τα δύο ημισφαίρια όταν σκέφτεται. Το θέμα, βέβαια, είναι ότι οι άντρες και οι γυναίκες έχουν πιο ανεπτυγμένο το ένα ημισφαίριο έναντι του άλλου που σημαίνει ότι αντιλαμβάνονται τα πράγματα πολύ διαφορετικά και σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο.
Καταρχάς, είναι σημαντικό να αναφερθούν, σε αδρές γραμμές, οι λειτουργίες του κάθε ημισφαιρίου για να γίνει κατανοητό πως σκέφτονται τα δύο φύλα. Έτσι, το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για τον αναλυτικό τρόπο σκέψης και για την λογικομαθηματική ικανότητα. Για παράδειγμα, άνθρωποι που έχουν πιο αναπτυγμένο αυτό το ημισφαίριο είναι καλύτεροι στις θετικές επιστήμες και στα μαθηματικά. Αντίθετα, το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για την δημιουργικότητα, τη διαίσθηση, την γλωσσική ικανότητα και γενικότερα για τις θεωρητικές επιστήμες. Στην προκειμένη περίπτωση στην πρώτη κατηγορία των ανθρώπων με αυξημένο το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου εμπίπτουν οι άνδρες, ενώ στην δεύτερη κατηγορία εμπίπτουν οι γυναίκες. Πράγματι, όπως θα έχετε παρατηρήσει οι άντρες είναι περισσότερο πρακτικοί, λογικοί και σκέφτονται πιο απλά τα πράγματα. Αντίθετα, οι γυναίκες είναι πιο πολύπλοκες και υπεραναλυτικές καθώς και διαισθητικές. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι οι γυναίκες οδηγοί δεν είναι τόσο καλές. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν έχουν τόσο αναπτυγμένη οπτικοχωρική αντίληψη, όπως οι άντρες, με αποτέλεσμα να κάνουν περισσότερα λάθη και ατυχήματα.
Πολλοί ισχυρίζονται, ωστόσο, ότι οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί και ότι οι γυναίκες έχουν αλλάξει πολύ και έχουν γίνει κατά κάποιο τρόπο «ευνουχιστικές». Η πραγματικότητα είναι ότι η γυναίκα από παλιά θεωρείτο υποδεέστερη και ήταν καταπιεσμένη και κατά κάποιο τρόπο υποχείριο του άντρα, καθώς δεν είχε δικαίωμα να σπουδάσει ούτε το δικαίωμα ψήφου, αλλά η υποχρέωση της ήταν να είναι καλή σύντροφος, νοικοκυρά και μητέρα. Πλέον όμως δεν συμβαίνει αυτό και είναι απόλυτα λογικό, καθώς ο άνθρωπος εξελίσσεται και οι περισσότερες παρωχημένες ιδέες του παρελθόντος έχουν εξαλειφθεί, κυρίως στο δυτικό κόσμο. Η γυναίκα σήμερα δικαίως έχει βγει στην αγορά εργασίας ή μάλλον έχει το δικαίωμα αυτό, γιατί είναι διαφορετική μεν όχι κατώτερη δε. Τα δύο φύλα έχουν τα ίδια δικαιώματα και είναι ισότιμα, ασχέτως αν είναι διαφορετικά. Οι άντρες και οι γυναίκες προσφέρουν αντίστοιχα διαφορετικά πράγματα σε μια σχέση.
Συμπερασματικά, το ζήτημα είναι να κατανοήσουν τα δύο φύλα ότι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και θα πρέπει να επιδιώξουν μια αρμονική συνύπαρξη, διότι είναι σύμμαχοι και η σχέση τους είναι συμπληρωματική. Το καθένα από τα δύο φύλα έχει διαφορετικά πράγματα και αξίες να προσφέρει και όλοι μας είμαστε ίσοι άνθρωποι με ίσα δικαιώματα. Θα σας αναφέρω, μάλιστα, ένα χαρακτηριστικό αξιακό και αντικειμενικό παράδειγμα, όταν μια γυναίκα και ένας άνδρας προβούν σε μια ειδεχθή πράξη, όπως είναι ο φόνος, θα τιμωρηθούν και οι δύο εξίσου με τον ίδιο τρόπο και με τους ίδιους νόμους στο δικαστήριο, τουλάχιστον όσον αφορά τη δυτική κοινωνία. Φανταστείτε λοιπόν, αντίστοιχα, τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα δύο φύλα στην καθημερινή ζωή. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο φύλων δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αντίθετα, καλό είναι να υπάρχει άμιλλα και κατανόηση των υπαρχόντων διαφορών για την πρόοδο και την κοινή τους πορεία. Καθένας από εμάς προσφέρει με διαφορετικό τρόπο στην κοινωνία.
Με εκτίμηση,
Φρροκάι Φ.