Το Άρωμα

Ένα τρομακτικό παραμύθι; Ένα φιλοσοφικό θρίλερ; Μια ερωτική φαντασία; Για τον Ζαν-Μπατίστ Γκρενούιγ, τον σκοτεινό ήρωα, μαθαίνουμε μόνο πως γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1738 στο Παρίσι, ανάμεσα στα σκουπίδια της αγοράς με δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτός που τρομάζει τους πάντες με την παντελή έλλειψη κάθε μυρωδιάς έχει την πιο ευαίσθητη μύτη του κόσμου. Καταγράφει στην ατελείωτη τράπεζα της μνήμης του όλες τις μυρωδιές που συναντά στο δρόμο του, και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να ανακαλέσει κάθε στιγμή εκείνη που θα διαλέξει. Η μακριά πορεία του στο βασίλειο των οσμών θα τον οδηγήσει από το εργαστήριο του αρωματοποιού στη θέση του ημίθεου που παρασύρει τα πλήθη με μοναδικό όπλο το ύψιστο και συγκλονιστικότερο άρωμα που υπάρχει. Αυτό της ανθρώπινης ύπαρξης.

“Τον δέκατο όγδοο αιώνα έζησε στη Γαλλία ένας άντρας που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο μεγαλοφυείς και τρομερές μορφές εκείνης της εποχής, μιας εποχής ωστόσο πλούσιας σε μεγαλοφυείς και τρομερές μορφές. Ονομαζόταν Ζαν-Μπατίστ Γκρενούιγ. Ο Γκρενούιγ ξεχάστηκε όμως σε αντίθεση με άλλους γιατί η μεγαλοφυΐα του και η μοναδική του φιλοδοξία περιορίζονταν σε ένα πεδίο που δεν αφήνει ίχνη στην ιστορία: στο φευγαλέο βασίλειο της όσφρησης.

Ο σκοτεινός ήρωας μας μαθαίνουμε πως γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1738 στο Παρίσι ανάμεσα στα σκουπίδια της αγοράς. Ο Ζαν Μπατίστ Γκρενούιγ είχε εγκαταλειφθεί από τη μητέρα του μέσα σε άθλιες συνθήκες και έτσι υιοθετήθηκε. Είχε όμως δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τρομάζει τους πάντες με την παντελή έλλειψη κάθε μυρωδιάς και είχε την πιο ευαίσθητη μύτη του κόσμου. Καταγράφει στην ατελείωτη τράπεζα της μνήμης του όλες τις μυρωδιές που συναντά στο δρόμο του, και μόνο αυτό, αλλά μπορεί να ανακαλέσει κάθε στιγμή εκείνη που θα διαλέξει”.

Πηγή: http://www.psichogios.gr/books/to-arwma.html

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin