- Αρχική
- Η φιλοσοφία μας
Η φιλοσοφία μας
Η έμπνευση για την επωνυμία “Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Γλυφάδας” προήλθε από την ανάγκη μας να υπάρχει ένα θεραπευτικό πλαίσιο αναφοράς στο κέντρο της Γλυφάδας. Όραμα μας είναι η παροχή πρότυπων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες για ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών δυσκολιών και διαταραχών. Πέρα από την ψυχοθεραπεία, χορηγούμε ψυχομετρικά τεστ σε παιδιά και ενήλικες και αναλαμβάνουμε την διοργάνωση δράσεων, ομιλιών και βιωματικών σεμιναρίων.
Η ψυχοθεραπεία αφορά όλους. Όσους δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν διάφορες δυσλειτουργικές καταστάσεις, σχέσεις ή συναισθηματικές δυσκολίες, που είτε βρίσκονται σε αδιέξοδο είτε αναζητούν μια βαθύτερη ενδοσκόπηση και αυτογνωσία.
Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι στον κλάδο μας. Τα βασικά είδη ψυχοθεραπείας είναι τα εξής: 1. Ψυχανάλυση, 2. Γνωσιακή-Συμπεριφορική, 3. Υπαρξιακή, 4. Συστημική, 5. Προσωποκεντρική, 6. Θεραπεία Gestalt. Ο κ. Νίκος Καρακαϊδός ακολουθεί την Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) ενώ η κα Φρροκάι Φωτεινή-Ελβίσα ακολουθεί τη Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία.
Αυτό που έχει δείξει η έρευνα είναι ότι όλες οι μορφές Ψυχοθεραπείας είναι αποτελεσματικές. Η διαφορά τους έγκειται στον διαφορετικό τρόπο που προσεγγίζουν το πρόβλημα φτάνοντας όμως στο ίδιο αποτέλεσμα. Η βιβλιογραφία βρίθει ερευνών που μελετούν τις διάφορες παραμέτρους που συνδράμουν στη θετική έκβαση της ψυχοθεραπείας. Αυτό που έχει φανεί είναι ότι ακρογωνιαίος λίθος για τη θετική έκβαση της ψυχοθεραπείας είναι η θεραπευτική σχέση εμπιστοσύνης που θα εδραιωθεί μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Κατά πόσο δηλαδή ο θεραπευόμενος που αναζητά βοήθεια είναι αρχικά συνειδητοποιημένος για την απόφαση του, εμπιστεύεται και συνδέεται με τον ψυχοθεραπευτή του.
Ως ψυχολόγοι-ψυχοθεραπευτές κινητήριος δύναμη για μας είναι η πιστή και ευσυνείδητη στάση μας στην επιστημονικότητα και τον επαγγελματισμό που απαιτείται να έχει ένας καλός θεραπευτής. Έχοντας αίσθημα ευθύνης για το επάγγελμα μας θεωρούμε χρέος μας να διατηρούμε το απόρρητο και να ανταποκρινόμαστε με συνέπεια και ενσυναίσθηση στον άνθρωπο που απευθύνεται σε μας για ψυχολογική υποστήριξη.
Η λογική πίσω από το logo είναι η εξής:
– το Ψ είναι το αρχικό γράμμα της ελληνικής λέξης Ψυχή, Ψυχολογία και έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως το σύμβολο που εκφράζει την Ψυχολογία (Ψ: Psi)
– Τα δύο προφίλ των δύο φύλων αναφέρονται στο ότι η ψυχή αφορά όλους, άντρες και γυναίκες καθώς και στο γεγονός ότι η έμπνευση του θεραπευτικού κέντρου ήταν δική μας ιδέα.
– ο εγκέφαλος και τα δύο ημισφαίρια.
Το δεξί ημισφαίριο ελέγχει το δεξί ήμισυ του σώματος αισθητικά και κινητικά, ενώ σε αυτό γίνονται κυρίως οι λεκτικές, αναλυτικές και λογικές νοητικές διεργασίες. Είναι υπεύθυνο για την αντίληψη του χρόνου, την ομιλία, τη γραφή, την αντίληψη του λόγου, τον συμβολισμό, τη λεκτική μνήμη, την αναλυτική σκέψη. Επίσης για την επικοινωνία με λέξεις κατά κυριολεξία, την επεξεργασία των ακουστικών ερεθισμάτων και της αφηρημένης πληροφορίας, την πρόκληση ελεγχόμενης συμπεριφοράς και τη δευτερογενή ερμηνεία συμπεριφοράς. Σε αυτό εκτελούνται διαδικασίες σχετικές με τα μαθηματικά και τη γραμματική.
Το αριστερό ημισφαίριο ελέγχει το αριστερό ήμισυ του σώματος αισθητικά και κινητικά και είναι υπεύθυνο για την οπτική αντίληψη του χώρου, την κατανόηση των μεταφορικών εννοιών και του χιούμορ, συσχέτιση, σύνθεση λεγομένων, συναισθηματική φόρτιση και μελωδία λόγου, οπτική μνήμη, την επικοινωνία, τόσο με τόνο φωνής όσο και με εκφράσεις του προσώπου και εξωλεκτική κινησιολογία («γλώσσα του σώματος»). Επίσης για την προσοχή, την διάκριση πολύπλοκων ακουστικών τόνων, την πρόκληση παρορμητικής συμπεριφοράς, τα αισθήματα, τις συγκινήσεις, την δημιουργικότητα, την φαντασία και την καλλιτεχνική έκφραση (Wikipedia).
Η ψυχή και ο εγκέφαλος σχετίζονται στενά. Οι βιολογικοί ψυχολόγοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά με βάση της φυσιολογία της, την ανάπτυξη της, την εξέλιξη της και τη λειτουργία της. Η εμπειρία μας, η συμπεριφορά μας, η αίσθηση της προσωπικής μας ταυτότητας-όλα είναι προϊόντα του εγκεφάλου μας (Βιολογική Ψυχολογία, 2001).
Η ανθρώπινη συμπεριφορά σχετίζεται άμεσα με την ανατομία και τη φυσιολογία του νευρικού συστήματος. Βασικός στόχος των νευροεπιστημόνων της συμπεριφοράς είναι να εξιχνιάσουν το νευροανατομικό υπόστρωμα διαφόρων συμπεριφορών, αλλά και διαταραχών. Όπως έχει αναφέρει ο καθηγητής μας κος Γεώργιος Παναγής Πρόεδρος και Καθηγητης Βιοψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης: η μελέτη του βιολογικού υποστρώματος της συμπεριφοράς προϋποθέτει σίγουρα κάτι περισσότερο από ένα βασικό επίπεδο γνώσεων στην ανατομία, τη φυσιολογία, τη φαρμακολογία και την ψυχολογία. Η νευροεπιστήμη της συμπεριφοράς είναι μια πολύ-επιστημονική προσέγγιση στο χώρο των νευροεπιστημών (Νευροεπιστήμη Συμπεριφοράς, 2002).
Η ψυχολογία θα λέγαμε με κάποιο τρόπο ότι ασχολείται με το κομμάτι του “εγκεφάλου συναισθημάτων”.