Η Κακή Διάθεση & Μελαγχολία Των Χριστουγέννων

Αναμφισβήτητα οι μέρες των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένες με μέρες χαράς, αγάπης, κοινωνικής συναναστροφής, οικογενειακής θαλπωρής, ανταλλαγής δώρων και ευχών, ξεκούρασης κ.ά. Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια περίοδο ευτυχίας όπου προσφέρονται σε αφθονία οι συναισθηματικές συγκινήσεις και επαφές, αλλά και τα υλικά αγαθά.

Τι γίνεται όμως για τους ανθρώπους που δεν διαθέτουν όλες τις παραπάνω συνθήκες;

Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τις ημέρες των εορτών νιώθουν πιο έντονη μελαγχολία και δεν είναι διόλου απίθανο να παρουσιάσουν και κατάθλιψη. Μάλιστα, είναι σύνηθες να αποκαλούμε αυτή τη χαμηλή διάθεση ως “κατάθλιψη των Χριστουγέννων”. Αυτή η κατάσταση που επικρατεί τις ημέρες των Χριστουγέννων έχει απασχολήσει πολύ τους ερευνητές, ο οποίοι παρατηρούν σε μεγάλο ποσοστό έξαρση της κακής διάθεσης και της κατάθλιψης που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στον αυτοκτονικό ιδεασμό ή και στην διάπραξη αυτού. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να στραφεί η προσοχή μας σε αυτούς τους ανθρώπους που μόνο χαρά δεν νιώθουν αυτές τις μέρες. Οι άνθρωποι που νιώθουν κατάθλιψη στις γιορτές απογοητεύονται, επειδή δεν μπορούν να κάνουν όσα θέλουν αυτή την μικρή χρονική περίοδο των εορτών.

Είναι γεγονός ότι η πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, η μοναξιά, η οικονομική δυσπραγία και η κόπωση είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην επιδείνωση της διάθεσης των ατόμων και να δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα. Πιο αναλυτικά, είθισται τις μέρες των Χριστουγέννων να συναντάμε αγαπημένα μας πρόσωπα, όπως συγγενείς και φίλους. Μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι είναι έμφυτη και η ανάγκη αυτή του ανθρώπου να κοινωνικοποιείται και συναναστρέφεται με άλλα άτομα. Επομένως, είναι λογικό για κάποιους που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα και νιώθουν μοναξιά να σκέφτονται πιο έντονα την απώλεια των σημαντικών προσώπων και σχέσεων στη ζωή τους και να μελαγχολούν.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η οικονομική ύφεση που έχει προκαλέσει, εκτός των ημερών των Χριστουγέννων, γενικότερα μια ανασφάλεια και στεναχώρια στους ανθρώπους, διότι παλιότερα οι περισσότεροι είχαν την δυνατότητα να αγοράζουν αυτά που ήθελαν και βίωναν χαρά μέσα από τα υλικά αγαθά. Ωστόσο, όλη αυτή η υπερκαταναλωτική μανία δεν είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των εορτών, αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Συνεπώς, καλό είναι να μην εστιάζουμε μόνο στην αγορά και ανταλλαγή δώρων, διότι τα υλικά αγαθά φθείρονται ενώ οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν διάρκεια και εφόσον είναι πραγματικές μπορεί να αποτελούν πηγή χαράς, συντροφιάς και θαλπωρής για την ψυχή μας. Επιπροσθέτως, ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να αμαυρώσει την  ψυχολογία μας αυτές τις μέρες είναι η ανάληψη πολλών «υποχρεώσεων». Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν λόγω των εορτών να κάνουν προετοιμασίες και να εξαντλούνται πολλές φορές λόγω της ανάγκης τους να είναι όλα «τέλεια» για τις γιορτές. Αυτή η υπερκόπωση όμως που υφίστανται μπορεί να έχει ως απότοκο να μην βιώσουν χαρά στις γιορτές, αλλά ούτε και ξεκούραση. Αντιθέτως, να νιώθουν εξαντλημένοι και κουρασμένοι στο τέλος.

Τι πρέπει να κάνετε αν είστε από αυτούς που νιώθετε κακή διάθεση τις ημέρες των Χριστουγέννων;

– Βάλτε τα προσωπικά σας όρια και τις προτεραιότητες σας. Δεν είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε όλα τα υλικά αγαθά για να είμαστε ευτυχισμένοι.  Σκεφτείτε ότι θα είναι πρόσκαιρη αυτή η χαρά. Επομένως, επαναπροσδιορίστε τις ανάγκες σας και αναζητήστε αλλού χαρά που θα έχει και διάρκεια.

– Κάντε δώρα που μπορείτε να υποστηρίξετε. Σημασία δεν έχει η αξία, αλλά η κίνηση είναι συμβολική. Θα μπορούσατε για παράδειγμα, να δώσετε κάποιες ευχετήριες κάρτες ή να φτιάξετε και κάτι δημιουργικό μόνοι σας.- Δεν χρειάζεται να εξαντληθείτε για να έχετε ένα «τέλειο» αποτέλεσμα. Η ουσία είναι να χαρείτε κι εσείς μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα τις γιορτές. Τα αγαπημένα πρόσωπα και οι φίλοι δεν θα σας κριτικάρουν αν δεν είναι όλα τέλεια προετοιμασμένα.

– Κάντε κάτι που να σας ευχαριστεί και δραστηριοποιηθείτε για να μην νιώθετε ανία και μοναξιά.- Αν είστε θρησκευόμενοι τότε είναι σημαντικό να πάτε στην εκκλησία και να παρακολουθήσετε τη λειτουργία.- Λάβετε συμμετοχή σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και ενέργειες που αποσκοπούν στην ενίσχυση απόρων και αστέγων ανθρώπων.- Εκφράστε τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας στα άτομα που αγαπάτε.

– Εστιάστε στο τι έχετε στη ζωή και όχι στο τι δεν έχετε.- Αν παρόλα αυτά εμμένει η κατάθλιψη και η έντονη μελαγχολία συνίσταται να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό.

Ζούμε σε χαλεπούς καιρούς όπου η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι σε δεινή κατάσταση και δυσκολεύονται να έχουν αυτά που πολλοί μπορεί να θεωρούμε δεδομένα. Αν θέλουμε πραγματικά μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να ξεπεράσουν κάποιες δυσκολίες είτε προσφέροντας απλόχερα μια εγκάρδια ευχή και υποστήριξη είτε δίνοντας κάποια φαγητά σε ανθρώπους που είναι άστεγοι και έχουν ανάγκη. Είμαστε σε θέση να προσφέρουμε έστω κάποια ψήγματα χαράς, εφόσον το επιθυμούμε. Από την άλλη, όσοι από σας είστε από αυτούς που δεν νιώθετε καλά ή δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσετε κάποια πράγματα που θα θέλατε, έχετε την ευκαιρία να σκεφτείτε και να δράσετε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διάθεσης σας. Εστιάστε στα θετικά στοιχεία που σας προσφέρει η ζωή και πέρα από αυτό έχετε και άλλες μέρες και άλλα Χριστούγεννα για να καταφέρετε να πραγματοποιήσετε τα θέλω σας.

Με εκτίμηση,
Φρροκάι Φ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin