Ο Αιώνας Του Άγχους Και Της Κατάθλιψης

Ο 21ος αιώνας, είναι πρόδηλο από τις στατιστικές και από την έρευνα ότι είναι ο αιώνας με τα μεγαλύτερα κρούσματα άγχους και κατάθλιψης. Αυτό το φαινόμενο, βέβαια, ίσως έχει επιδεινωθεί περισσότερο και λόγω της οικονομικής ύφεσης που υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο, που έχει επηρεάζει σημαντικά τη διάθεση και το συναίσθημα των ατόμων. Επιπροσθέτως, ένας άλλος παράγοντας που έχει συμβάλλει στην επιδείνωση του άγχους και της κατάθλιψης είναι και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό για ανέλιξη και πρόοδο με αποτέλεσμα οι άνθρωποι προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες του “σύγχρονου κόσμου” να βιώνουν έντονο άγχος για να τα καταφέρουν και αποτυχία και κατάθλιψη όταν αδυνατούν να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το άγχος είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής όλων. Ωστόσο, δεν είναι πάντα κάτι κακό. Αντίθετα, μας κινητοποιεί, μας προειδοποιεί για τους κινδύνους, μας βοηθά να καταλάβουμε τι είναι σημαντικό. Γενικά, το χαμηλού βαθμού άγχος διευκολύνει την εγρήγορση και βελτιώνει την απόδοση του ατόμου στις διάφορες δραστηριότητες (δημιουργικό άγχος). Όταν όμως αυξηθεί πάνω από κάποια όρια, επιδρά ανασταλτικά στην απόδοση του ατόμου προκαλώντας προβλήματα στη συγκέντρωση, στην προσοχή και στη μνήμη (παθολογικό άγχος).

Όλοι οι άνθρωποι είναι φυσιολογικό να έχουν βιώσει έστω μια φορά στη ζωή τους “πεσμένη διάθεση” και μελαγχολία. Από την άλλη, η κατάθλιψη δεν είναι απλώς αυτό που λέμε “είμαι στις μαύρες μου” ή “είμαι πεσμένος”. Είναι ένα επίμονο αίσθημα θλίψης, το οποίο δεν υποχωρεί. Είναι σαν να βρίσκεται ένα μαύρο σύννεφο μέσα στον εγκέφαλό σας, παρά τις προσπάθειες να απαλλαγείτε από αυτό.

Η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από διάφορα στρεσογόνα γεγονότα ζωής, όπως: σημαντική απώλεια, άγχος οποιασδήποτε αιτιολογίας, οικονομικές δυσκολίες, κακές διαπροσωπικές σχέσεις, χωρισμός και άλλα στρεσογόνα γεγονότα ζωής. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε περιόδους που η ζωή μοιάζει «τέλεια» και όλα πηγαίνουν καλά.

Όπως έχει πει ο Επίκτητος «ο άνθρωπος δεν ταράζεται από τα πράγματα, αλλά από τις ιδέες του για τα πράγματα. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα αντίληψης της πραγματικότητας. Θεωρούν ότι ό,τι και να κάνουν είναι μάταιο και δεν έχει νόημα η ζωή τους. Αισθάνονται, όπως λέμε εμείς οι ψυχολόγοι, “το αίσθημα του αβοήθητου”. Το ζήτημα όμως είναι ότι η κατάθλιψη οφείλεται στον λαθεμένο τρόπο που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος μια κατάσταση. Υπάρχουν για παράδειγμα άνθρωποι που μπορεί να αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, αλλά το βλέπουν από άλλο πρίσμα, πιο θετικό και αισιόδοξο και δεν αντιμετωπίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα.Συμπτώματα κατάθλιψης. Σχεδόν όλα τα επεισόδια της κατάθλιψης έχουν συγκεκριμένα συμπτώματα, που διαρκούν τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Βασικά συμπτώματα της καταθλιπτικής διάθεσης είναι:

  • η λυπημένη διάθεση,
  • η έλλειψη ευχαρίστησης (ανηδονία) και
  • η απελπισία, δηλαδή η έλλειψη ελπίδας, η ανημπόρια και η κόπωση. Η πλέον δραματική εκδήλωση της κατάθλιψης είναι η αυτοκτονία.

Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις και επηρεάζει μέχρι και το 12% των ανδρών και το 25% των γυναικών μια τουλάχιστον φορά στη διάρκεια της ζωής τους. Στις ΗΠΑ, η διάγνωση της κατάθλιψης γίνεται σε 19 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη παρά από καρδιοπάθεια, καρκίνο και AIDS μαζί!Η κατάθλιψη πλήττει συχνότερα τις γυναίκες, πιθανότατα λόγω των πολλών μεταβολών των ορμονών στη διάρκεια της ζωής τους. Έτσι, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν συγκεκριμένες μορφές κατάθλιψης με την ορμονική δραστηριότητα.

Ενδεικτικοί τρόποι αντιμετώπισης

– Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί πλήρως με τους κατάλληλους χειρισμούς. Για την καταπολέμηση της χρησιμοποιείται σωρεία τεχνικών και προσεγγίσεων, όπως η σωματική θεραπεία με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η ψυχοθεραπεία ή και ο συνδυασμός τους. Επίσης, ένας άλλος είναι η σωματική άσκηση, η οποία βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης. Αυτό το εύρημα είναι ήδη γνωστό από την αρχαιότητα και αντικατοπτρίζεται στη φράση των αρχαίων “Νους υγιής εν σώματι υγιεί”. Πράγματι, η συστηματική άσκηση συνδράμει στην άμβλυνση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης αν γίνει επικουρικά και με την ψυχοσωματική αντιμετώπιση.

– Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για να θεραπευτούν θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους και τις αρνητικές ιδέες που επικρατούν στο μυαλό τους. Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του στόχου σίγουρα δεν είναι εύκολο πράγμα και για αυτό το λόγο θα πρέπει να συμβουλευτούν κάποιο ειδικό που θα τους βοηθήσει όχι να γίνουν λίγο καλύτερα, αλλά τελείως καλά!

– Από την άλλη, όσον αφορά το έντονο άγχος που μπορεί να βιώνουν οι άνθρωποι, είναι σημαντικό να κατανοήσουν ότι για να ξεπεράσουν τα έντονα συμπτώματα αλλά και για την αποφυγή εμφάνισης ψυχοσωματικών ασθενειών καλό είναι να θέτουν πιο ρεαλιστικούς στόχους, να μην νιώθουν τύψεις αν δεν προλάβουν να φέρουν σε πέρας μια δραστηριότητα, να προσπαθούν να χαλαρώσουν ακούγοντας μουσική ή κάνοντας κάποια δραστηριότητα ή ό,τι άλλο άπτεται των ενδιαφερόντων τους και τους προκαλεί ευεξία, να συζητούν τα θέματα που τους προκαλούν άγχος και να προσπαθούν να διατηρούν έναν πιο υγιή και ψύχραιμο τρόπο αντιμετώπισης των δυσκολιών. Η ζωή χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις, καλές και κακές στιγμές και για να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια θα πρέπει να εμφορούμαστε με υπομονή, επιμονή και θετική διάθεση.

Με εκτίμηση,

Φρροκάι Φ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin