• Αρχική
  • Παιδί & Έφηβος
  • Πανελλαδικές Εξετάσεις: Μια Από Τις Σημαντικότερες Και Πιο Στρεσογόνες Εμπειρίες Για Τους Εφήβους Αλλά & Τους Γονείς

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Μια Από Τις Σημαντικότερες Και Πιο Στρεσογόνες Εμπειρίες Για Τους Εφήβους Αλλά & Τους Γονείς

Οι υποψήφιοι είναι σε απόσταση αναπνοής από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι πανελλαδικές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την έκβαση των προσπαθειών των υποψηφίων και κατά συνέπεια της επαγγελματικής τους πορείας. Ως εκ τούτου, αυτός ο παράγοντας και μόνο είναι αρκετός ώστε να δημιουργεί έντονο στρες και άγχος για τους εφήβους. Όσοι έχουμε υποβληθεί σε αυτή την διαδικασία είναι πρόδηλο ότι μπορούμε να κατανοήσουμε απόλυτα αυτό που περνούν οι έφηβοι.

Προσωπικά, η περίοδος των πανελλαδικών ήταν η πιο κρίσιμη και στρεσογόνα στιγμή της ζωής μου. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι σε αυτή την απαιτητική διαδικασία υποβάλλονται και οι γονείς, οι οποίοι συμπάσχουν και αγωνιούν για τα παιδιά τους και για τον κόπο τόσων χρόνων. Συνεπώς, είναι μείζονος σημασίας για τους γονείς να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους και να σταθούν δίπλα τους ουσιαστικά σε αυτή την επίπονη προσπάθεια τους να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να περάσουν στην πολυπόθητη σχολή που επιθυμούν.Είναι σημαντικό να επισημάνω ότι το άγχος που βιώνουν τα παιδιά δεν είναι ανησυχητικό αλλά δημιουργικό και κινητοποιεί τα παιδιά θέτοντας τους σε εγρήγορση, ώστε να αποδώσουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση είναι επιθυμητό. Πρόβλημα δημιουργείται όταν το άγχος ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια και γίνεται παθολογικό και δυσλειτουργικό. Για παράδειγμα, όταν ο έφηβος νιώθει αδυναμία συγκέντρωσης και προσοχής, αϋπνία, έλλειψη όρεξης και έντονο αίσθημα κόπωσης και άγχους που αποβαίνουν ανασταλτικά στην απόδοσή του, τότε αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Πως θα μπορούσατε να βοηθήσετε τα παιδιά σας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε αποτελεσματικά τα παιδιά σας και να αποφευχθούν τα δυσάρεστα αισθήματα που νιώθουν αυτή την δύσκολη περίοδο. Καταρχάς, όπως σας προανέφερα από την προσωπική μου εμπειρία, οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν σταθμό για την πλειονότητα των υποψηφίων, διότι ουσιαστικά αφορούν την απόδοση καρπών της προσπάθειας χρόνων. Πρέπει να νιώθετε ενσυναίσθηση για τα παιδιά σας και να είστε δίπλα τους ενεργητικά αφουγκραζόμενοι τις έγνοιες και τα αισθήματα που νιώθουν αναφορικά με τις εξετάσεις. Είναι σημαντικό να εμψυχώσετε τα παιδιά σας και να τους τονώσετε το ηθικό και την αυτοπεποίθηση λέγοντας τους επί παραδείγματι ότι «αξίζεις όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» ή «αν δεν τα καταφέρεις εγώ θα είμαι δίπλα σου είτε επιλέξεις να δώσεις ξανά είτε όχι» ή «εγώ πιστεύω σε σένα και θα τα καταφέρεις».

Αυτές είναι μερικές απλές συμβουλές που όμως είναι πολύ ενθαρρυντικές και αποτελούν κινητήριο δύναμη και εφαλτήριο για τα παιδιά σας να προσπαθήσουν χωρίς να φοβούνται ακόμη και μια ενδεχόμενη αποτυχία. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι όλα είναι εφικτά στη ζωή και ότι κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Τα παιδιά σας αξίζουν ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνονται πιο δυνατά, γιατί η προσπάθεια αυτή καθεαυτή τους ενδυναμώνει και τους καθιστά ψυχικά πιο ανθεκτικούς.

Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό οι γονείς να καταλάβουν ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και μοναδικό και αντιδράει διαφορετικά στις εκάστοτε καταστάσεις. Συνεπώς, η όποια σύγκριση του παιδιού σας με κάποιον άλλο μαθητή είναι άτοπη και μπορεί να αποβεί επιζήμια για την ψυχολογία του παιδιού σας. Μια ενδεχόμενη αποτυχία δεν σημαίνει τίποτα ούτε θα έπρεπε να επηρεάσει σε καμία περίπτωση την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας. Κάθε άτομο εμφορείται από διαφορετικές αξίες και είναι σημαντικό να εμφυσήσετε στα παιδιά σας αρχές και παιδεία που θα τα κουβαλούν για μια ζωή. Επομένως, μην λαμβάνετε υπόψη τα σχόλια αλλά ούτε και την απόδοση των άλλων.

Ακόμη, είθισται πολλοί γονείς να πιέζουν τα παιδιά τους που έχουν άριστα αποτελέσματα να επιλέξουν υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές που θα ενισχύσουν το γόητρο και το κύρος του παιδιού τους, αλλά ουσιαστικά αποτελεί βαθύτερη επιθυμία του γονιού. Μην ξεχνάτε ότι η ουσία είναι τα παιδιά σας να ακολουθήσουν αυτό που επιθυμούν που θα τα κάνει ευτυχισμένα και θα μπορούν να αποδώσουν με όρεξη καθώς και να ανελιχθούν επαγγελματικά.  Οι έφηβοι είναι σημαντικό να ακούσουν την εσωτερική φωνή τους και οι γονείς να σταθούν επικουρικά σε αυτή την απόφαση και επιλογή τους. Κανένας δεν μπορεί να προδιαγράψει ότι αν το παιδί σας γίνει ιατρός ή δικηγόρος ότι θα είναι απαραίτητα και πετυχημένος. Σημασία έχει να ακολουθήσουν οι έφηβοι το επάγγελμα που τους αρέσει γιατί έτσι θα μπορούν να επενδύσουν συνειδητά με πολλή περισσότερη όρεξη και ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τους εφήβους είναι σημαντικό να είστε ξεκούραστοι και να τρώτε καλά, διότι αυτό θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να έχει ενέργεια και να αποδώσει καλά. Επίσης, είναι σημαντικό να σκέφτεστε θετικά και ότι μπορείτε να τα καταφέρετε. Ωστόσο, οι ρεαλιστικοί στόχοι είναι το κλειδί της επιτυχίας ούτως ώστε να μην βιώσετε απογοήτευση. Οι υψηλές προσδοκίες πρέπει να ακολουθούνται και από την ανάλογη προσπάθεια. Για παράδειγμα, αν το όνειρό σας είναι να περάσετε σε μια σχολή που γνωρίζετε ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να επιτύχετε το στόχο σας τότε εννοείται ότι δεν θα έπρεπε για κανένα λόγο να θεωρήσετε την απόδοση σας ως αποτυχία. Υπάρχει η δυνατότητα να ξαναδώσετε ή και να δηλώσετε μια άλλη σχολή που σας αρέσει πολύ. Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές αρκεί να έχετε τη διάθεση να τις δείτε.Τέλος, αυτές είναι σε αδρές γραμμές κάποιες κατευθυντήριες όσον αφορά τις πανελλήνιες εξετάσεις και την αντιμετώπιση του άγχους των εφήβων. Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία και να θυμάστε ότι τίποτα δεν κρίνεται από την έκβαση μιας στιγμής της ζωής σας. Απλά σκεφτείτε ότι είναι μια σημαντική στιγμή ανάμεσα σε πολλές άλλες που έχετε να βιώσετε στο διάβα της ζωής σας.

Με εκτίμηση,

Φρροκάι Φ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin